Tarta makowa - do it easy [oryginalny przepis]
Składniki (ciasto):
- 25 dag mąki
- 15 dag masła (3/4 kostki)
- jajko
- 10 dag cukru pudru
- 2 szklanki bakalii (migdały w płatkach, orzechy laskowe, rodzynki)
- masa makowa (z puszki)
- 2 łyżeczki miodu
- 50ml rumu
- starta skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
- zmielone migdały (mogą być płatki) do dekoracji - około 1/2 szklanki
Przepis dostosowany jest do dość dużej formy - jakieś 30cm średnicy.
Przygotowanie:
Masło posiekaj z mąką i cukrem, dodaj jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto i włóż na godzinę (lub pół, jak Ci sie spieszy ;-)) do lodówki.
Wrzuć masę makową do miski; dodaj rum i miód i dobrze wymieszaj. Dodaj pokruszone orzechy i sparzone rodzynki, a także skórkę pomarańczy i wymieszaj masę tak, by bakalie rozeszły się równomiernie.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem. Na wierzch wyłóż masę makową; piecz 45 minut w temperaturze 180* C.
Po wyjęciu ciasto posyp kruszonymi migdałami (lub jakkolwiek inaczej je udekoruj).
Smacznego!
No comments:
Post a Comment