Risotto z warzywami i kurczakiem [inspiracja]
Składniki (na 4-5 "męskich" porcji!):
- 1 średnia cebula
- 2 łodygi selera naciowego (pojedyncze)
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 250 g groszku z puszki lub mrożonego
- 250 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 400 g ryżu
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 20 g masła
- sól, pieprz, estragon, curry, inne przyprawy
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, natrzeć odrobiną curry, przyprawić solą i pieprzem. Przysmażyć, odsączyć i odłożyć na później.
Cebulę obrać i posiekać na średniej wielkości kostkę; podobnie z selerem i papryką (po uprzednim umyciu i usunięciu gniazda nasiennego z papryki) i pieczarkami. Groszek przepłukać (lub przynajmniej odsączyć :-)).
Dalej już jak w przepisie:
W dużym rondlu (garnku) rozgrzać olej, wrzucić cebulę i seler, smażyć mieszając na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodać paprykę, groszek i pieczarki, wymieszać, przykryć, smażyć jeszcze przez 5 min (i doprawić).
Wsypać ryż, smażyć mieszając przez l min. Wlać łyżkę wazową bulionu, gotować, nie przerywając mieszania (lubi się przyklejać do dna!), aż zostanie wchłonięty płyn. Wlać następną łyżkę wazową bulionu, a potem kolejne.
Pod koniec gotowania do risotta dodać kurczaka, tuż przed podaniem masło, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wnioski po przyrządzeniu:
- lepiej użyć groszku mrożonego (nie powinien się rozmazać)
- ryż arborio lepiej podsmażyć osobno, aż do osiągnięcia przezroczystości.
- jest naprawdę dobre :-)