Friday, February 5, 2010

Moje pierwsze risotto

W ramach wspólnego spędzania czasu udało nam się zmontować nasze pierwsze w życiu risotto.

Risotto z warzywami i kurczakiem [inspiracja]
Składniki (na 4-5 "męskich" porcji!):
  • 1 średnia cebula
  • 2 łodygi selera naciowego (pojedyncze)
  • 1 czerwona papryka 
  • 250 g pieczarek 
  • 250 g groszku z puszki lub mrożonego 
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju 
  • 400 g ryżu 
  • 1,5 l bulionu drobiowego 
  • 20 g masła 
  • sól, pieprz, estragon, curry, inne przyprawy
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, natrzeć odrobiną curry, przyprawić solą i pieprzem. Przysmażyć, odsączyć i odłożyć na później.

Cebulę obrać i posiekać na średniej wielkości kostkę; podobnie z selerem i papryką (po uprzednim umyciu i usunięciu gniazda nasiennego z papryki) i pieczarkami. Groszek przepłukać (lub przynajmniej odsączyć :-)).

Dalej już jak w przepisie:
W dużym rondlu (garnku) rozgrzać olej, wrzucić cebulę i seler, smażyć mieszając na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodać paprykę, groszek i pieczarki, wymieszać, przykryć, smażyć jeszcze przez 5 min (i doprawić).

Wsypać ryż, smażyć mieszając przez l min. Wlać łyżkę wazową bulionu, gotować, nie przerywając mieszania (lubi się przyklejać do dna!), aż zostanie wchłonięty płyn. Wlać następną łyżkę wazową bulionu, a potem kolejne. 


Pod koniec gotowania do risotta dodać kurczaka, tuż przed podaniem masło, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Wnioski po przyrządzeniu: 
  • lepiej użyć groszku mrożonego (nie powinien się rozmazać)
  • ryż arborio lepiej podsmażyć osobno, aż do osiągnięcia przezroczystości. 
  • jest naprawdę dobre :-)