Przepis będzie mało oryginalny, bo niezmodyfikowany przepis znaleziony w sieci.
Biała kiełbasa w sosie piwno-cebulowym
Składniki
- 1 kg białej kiełbasy
- butelka jasnego piwa
- 2 cebule
- łyżka margaryny
- łyżka mąki
- sok z 1 cytryny
- cukier puder
- sól, pieprz
Cytując: na dnie garnka układamy całą kiełbasę (jedna warstwa).Piwo mieszamy pół na pół z wodą i zalewamy tym kiełbasę. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Mąkę zarumieniamy na patelni i rozprowadzamy ją wywarem spod kiełbasy [jakkolwiek to stwierdzenie jest dla mnie wciąż enigmatyczne, to sam po prostu zagęściłem sos tą mąką, uprzejmo wyciągając z niej kiełbasę]. Dodać do smaku soli, pieprzu, soku z cytryny i szczyptę cukru [tu mała modyfikacja: ja sobie cukier odpuściłem...]. Sos powinien być w smaku słodko - kwaśny i w miarę gęsty [... a co za tym idzie, sos nie był słodki].
W gotowym sosie dusimy jeszcze przez chwilę kiełbasę pokrojoną na kawałki i podajemy jako ciepły posiłek.
Polecam z dobrym piwkiem i pieczywem posmarowanym masełkiem osełkowym :-)
Ach, zdjęcia nie będzie, bo nie nadawało się do publikacji.