Sunday, December 20, 2009

Pieczenie, wydanie świąteczne - tarta makowa

W ramach wspólnego spędzania świąt we dwoje i koniecznej potrzeby zrobienia czegoś ze spontanicznie kupionym makiem, upiekliśmy wczoraj tartę makową. Wyszła pyszna, więc dzielimy się przepisem ze światem.

Tarta makowa - do it easy [oryginalny przepis]

Składniki (ciasto):
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła (3/4 kostki)
  • jajko
  • 10 dag cukru pudru
Składniki (masa):
  • 2 szklanki bakalii (migdały w płatkach, orzechy laskowe, rodzynki)
  • masa makowa (z puszki)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 50ml rumu 
  • starta skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
  • zmielone migdały (mogą być płatki) do dekoracji - około 1/2 szklanki
Do dekoracji może przydać się bita śmietana i cząstki pomarańczy.
Przepis dostosowany jest do dość dużej formy - jakieś 30cm średnicy.

Przygotowanie:
Masło posiekaj z mąką i cukrem, dodaj jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto i włóż na godzinę (lub pół, jak Ci sie spieszy ;-)) do lodówki.
Wrzuć masę makową do miski; dodaj rum i miód i dobrze wymieszaj. Dodaj pokruszone orzechy i sparzone rodzynki, a także skórkę pomarańczy i wymieszaj masę tak, by bakalie rozeszły się równomiernie.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem. Na wierzch wyłóż masę makową; piecz 45 minut w temperaturze 180* C.
Po wyjęciu ciasto posyp kruszonymi migdałami (lub jakkolwiek inaczej je udekoruj).



Smacznego!

No comments:

Post a Comment